18 September 2010

Kelebihan Kalimah LAILAHAILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH

Sumber : Facebook

"Dari Ubadah Bin ash Shaamiti Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud... Barangsiapa bersaksi mengatakan Lailahaillah Muhammadarrasulullah..Tiada Tuhan Yang Disembah Melainkan ALLAH.. dan Nabi Muhammad itu adalah pesuruh ALLAH, maka ALLAH akan mengharamkan neraka baginya.."

"Rasulullah pernah bersabda...Pernah pada suatu hari, sedang Nabi duduk dalam keadaan susah, maka datang Jibrail kepadanya lalu berkata..Wahai Muhammad, apa erti kesusahan, sedangkan ALLAH swt telah memberikan kepada ummat mu lima perkara dan ia belum pernah memberikan kepada seorang sebelum engkau iaitu....

1. Allah berfirman yang bermaksud " Aku disisi hambaKU ialah aku mengikut sangkaannya terhadapKU..dan ALLAH tidak menyalahi sangkaan hamba terhadapnya..

2. Barangsiapa yang menutup keaiban orang lain di dunia. Maka ALLAH akan menutup keaibannya di akhirat kelak..

3. Tidak ditutup pintu taubat ke atas umat engkau..selagi mana nyawanya belum sampai ke ghogoroh.

4. Barangsiapa datang kepada ALLAH..dengan membawa dosa sepenuh bumi maka jika ia menyebut LAILAHAILLAH MUHAMMADUR RASULULLAH...maka nescaya ALLAh akan mengampuninya..

5. Allah swt menghapuskan dosa-dosa mereka yang sudah mati dengan sebab doa orang-orang yang masih hidup

"Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud..Barangsiapa yang berkata Laa ilaaha illALLAHU.. dan memanjangkan sebutannya (pada huruf mad) kata ulamak pada "laa" yang berada di awal, nescaya ALLAH akan meruntuhkan 4000 dosa besar yang telah dia perbuat...Para sahabat bertanya kepada Rasulullah..Bagaimana jika ia tiada dosa besar..maka Rasulullah berkata.. ALLAH akan mengampunkan dosa keluarganya dan jiran-jirannya..."

"Rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud.."barangsiapa yang membaca Laa ilahaillahu" maka ia akan dapat menolak bala sebanyak 99 bala dan dapat menghilangkan segala kegundahan dan kesedihan yang dialaminya.."

"Rasulullah bersabda..barangsiapa yang berkata kalimah LAILAHAILLAH MUHAMMADUR RASULULLAH... sebanyak 100 kali..maka tatkala ia datang di hari kiamat dengan wajahnya seperti bulan purnama.."

"Rasulullah bersabda...Dalam sebuah hadis qudsi ALLAh berfirman "LAILAHAILLAH" adalah kalamku..akulah yang kehendaki pada kalimah ALLAH..barangsiapa yang berkata kalimah ini beerti ia telah masuk ke kotaku..Dan Barangsiapa yang masuk ke kotaku..maka selamatlah ia dari siksaku.."
4 comments:

 1. Ada yang salah mungkin ya yang di bagian pembacaan kalimat syahadat yang 100x itu kurang lengkap kalimat syahadatnya kalau tidak salah kan begini,LAA ILAAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH,maaf lancang koreksi saya juga ya kalau salah,makasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih atas teguran ya sahabat. Sama-sama2 :)

   Delete
 2. Itu kayanya yang di bagian kalimat tauhid yang bacanya 100x ada yang salah deh di kalimat syahadatnya ka,seharusnya LAA ILAAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH,maaf kalau lancang koreksi saya ya kalau salah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih atas teguran ya sahabat. Sama-sama2 :)

   Delete

Macih sudi komen ^^