16 March 2011

UNIKOP Dalam Kenangan (Pra Diploma Sains)

Assalamu'alaikum...


          Tiba2 teringat pulak kenangan kt Unikop...hee...Actually kan, before nak masuk Unikop banyak jugak la pilihan kolej2 yg aku nk masuk (masuk kolej jela aku layak).. Agak celaru jugak la otak ni nk pilih mane satu..


Nak sambung Dakwah n Pengurusan kt KIPSAS tapi x yakin, hee.. aku minat bidang kaunseling, kursus ni bleh bawa aku ke degree Pendidikan  Kaunseling kt UPSI.. Tp tu la, الله سبحان وتعالى lebih mengetahui di sebalik hikmah nape aku x jd amik kursus ni.. Aku amik keputusan aku jadikan keja dakwah or kaunseling ni sbg keja sampingan aku.. Ni adalah tanggungjawab sbg hamba - NYA..


Selain tu juga sbg bdk civil dr skola teknik, hee..aku minat jugak architecture..men sketch2, best2..tp kuarga x ske la pulak..haha..apa2 jela..tp xpe, mst ade sbb dorg x ske..ikut jela..


Pastu aku amik keputusan nak sambung Pra Dip Sains dlu sbb aku nk juga masuk UiTM amik Diploma In Civil Engineering..subjek sains aku fz n km x kredit, tu la xleh amik terus dip engineering kt IPTA..apa2 jela..Aku nk juga sambung civil sbb math n +math aku ok, syg kalau aku biarkan je ilmu yg aku blja kt teknik dlu cmtu je..kan2?


Then aku pun amik la kursus Pra Dip Sains tp kt kolej francais je, silap gk aku x mohon kt UiTMonline terus (tp xpe..sume ade hikmah, besar punya hikmah) .. Kursus ni kejap je 1 sem je, kalau pointer bawah 2.60 baru kena ke sem 2.. Aku pun masuk la Kolej UNIKOP, tmptnye kt Gombak.. X jauh pun sgt2 dr umah..


Aku ringkaskan cte, kt cni aku knl insan bernama.. Dira, Dina, Elma, Flo, Ayu, Kak Nad, Ila, Nadia n kwn2 kls aku..nk ke mention kan juga? hee.. Ok, ni bdk2 Aliran Fizik  Dira, Flo, Azrul, Izwan, Nana, Intan, Alin, Haziq, Zakwan, Alif, Safwan, Hanif,n abg lawak kita Aminur..hee...Mmg best sgt2 duk cni, aku happy walaupun diri sendiri ade prob.. Thanks to all of you..


Membe bilik yg sporting n kwn sekelas yg happening.. kt bilik mkn, minum, gelak, n tdo bersama2.. kt kelas pula blja, wt lawak bersama2.. Terima kasih juga pd lecturer yg sporting2 belaka, Sir Azhar-Fizik, Miss Hanim-Kimia, Miss Nisa-Math 1, Miss Ben-Math 2, n Miss Alia-Bi.. jasa kamu semua sentiasa dikenang..


Berat hati nak tinggalkan kwn2, tp apa kan daya lumrah kehidupan setiap pertemuan  pasti ada perpisahan..  Andai ada hayat n rezeki n atas izin-NYA bertemulah kita semua kembali.. semoga di bawah lindungan-NYA sentiasa.. Amin Ya RABBAL'ALAMIN.. Love Friends at UNIKOP..


   Gambar kenangan

Bangunan asrama..
Dira belanja aiskrim vanilla.
Inilah kdg2 keja ktorg lps mkn mlm..
Lawan2 minum air jus gelas besar.. Waktu bulan puasa 2009..
Kek kecik ni sedap, harganya pun sedap.. Beli kt bazar Ramadhan blkg asrama..
Kenangan blja bersama bdk2 kls..



UNIKOP dalam kenangan Julai 09 - Nov 09 ...

17 comments:

  1. wah! nasib baik jumpe blog ny..tengah pening memikirkan sameada na buat pra diploma sn di unikop ny..yela, ipta tak dapt.huhu.nak tanye pendapat akak tentang kolej ny..bagos ke? then after buat pra diploma ni kite kena wat diploma sn pulak ke or tros degree?? konfius sesangat =(
    harap dapat membantu..tenks..

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum adik..maaf sangat2 akak lambat reply..kolej ni akak da setahun tinggalkan, tapi sepanjang akak belajar kat situ alhamdulillah ok..

    Asrama mungkin biasa2 je, kemudahan wifi pun kurang, kalau pasal makanan insyaALLAH adik akan opuas hati. Asrama ngan kolej sebelah2 je, dekat sangat2. Lagi2 banyak kemudahan sekeliling kalau nak p kedai ke apa ke. Agak2 kalau nak kuar ngan membe bleh naik rapid then monorail ke Times Square. heee. :)

    A'a dik dari pra dip bleh sambung diploma kat UNIKOP atau UiTM n degree kat UiTM. Gudluck k.

    Bleh akak tanya? adik kalau lepas nak amik pra dip nak sambung diploma apa?

    ReplyDelete
  3. saya pun dapat pra dip sains kat unikop..
    bleh x gtaw cara pembljaran or pa2 yg berkaitan ngn pra dploma sains..
    rasa takut nak msuk 24 mei nie..

    ReplyDelete
  4. Owh. Dulu akak amik pra dip sains (fizik) ada 5 subjek sumenye, math 1, math 2, fizik, kimia, n bi. Pra dip sains (hayat@biologi) pun ade. Adik dapat pra diploma fizik or bio? sebaiknya pilih btol2 ikut aliran yg sesuai ngan diri adik. Belajar ok, faham sgt2. Lecturer sgt membantu dlm m'ajar pelajar2. Adik akan puas hati. Belajar dalam kelas yg disediakan dalam jadual, n kalau ada kena wat eksperimen kena la p makmal.

    Tujuan ambil pra dip sains ni nak melayakkan kita amik kos diploma berkaitan sains sebab keputusan subjek sains atau math waktu spm yg kurang ok.

    ReplyDelete
  5. salam..kak hawa..nk tnya skit..klau da hbs buat pra dip sains kt UNIKOP ni..bleh xnk apply buat diploma kt uitm trus?? akak dlu lps hbs pra dip sains kt unikop trus smbung diploma kt uitm ke mcm mne??

    ReplyDelete
  6. Wa'alaikumussalam.
    Boleh je dik. Kalau kamu amik Pra Dip kt UiTM lagi senang nk sambung Diploma terus kt UiTM. Kalau amik kat Kolej kerjasama UiTM susah sikit. Dia letakkan syarat 3.50 ke atas baru dia amik kita sambung dip kt UiTM.

    Silap akk tak apply sendiri terus ke UiTM punya website. Kalau tak lepas ja masuk dip UiTM. Akk mampu sambung Dip kat Kolej kerjasama UTM ja. Sebab akk takmo kos len, nak Civil Engineering ja. Yg penting kerjasama IPTA / Universiti. Lagipun tak rugi pun tak dpt IPTA / UPU / Universiti waktu kamu amik dip sbb kita sure sagt MARA akan taja kalau result SPM ok. Kalau IPTA kena amik PTPTN, sikit ja die bg pinjam. Rasanya sama rata ja.
    Kalau kolej mmg tak cukup dgn duit PTPTN. IPTA xde mslh sbb yuran pengajian di tanggung.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum..

    nak tanya sikit kt akak. sy dpat pra diploma di unikop .brapa syarat utk smbung diploma di unikop stelah abes pra diploma?

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..

    nak tanya sikit kt akak. sy dpat pra diploma di unikop .brapa syarat utk smbung diploma di unikop stelah abes pra diploma?

    ReplyDelete
  9. salam..

    sy nk tnya psal pra diploma di unikop .brapa syarat yg melepasi kita smbung bljar di unikop ?

    ReplyDelete
  10. Wa'alaikumussalam. Sory lambat reply.

    2.60 ke atas tak silap kalau dr pra diploma nk sambung diploma kat UNIKOP.

    3.50 ke atas untuk sambung ke diploma kampus UiTM.

    Adik amik pra dip perdagangan or sains (fizik/bio) ?

    ReplyDelete
  11. Wa'alaikumussalam. Sory late.

    Kalau standard nk sambung blja kt kolej kerjasama UiTM rasanya 5 kredit juga. Entahlah dah lupa.

    ReplyDelete
  12. akak blaja kt ne skg ni??

    ReplyDelete
  13. IKIP International College Kuantan Pahang. Tapi kos akk amik tu kerjasama dgn UTM.

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum, kak hawa.
    sy lina.
    nk tye sepnjg akak belaja dkt unikop tu byk ke kene klua duit?
    i mean die pye bayaran2 tu mahal cm dkt IPTS x?

    ReplyDelete
  15. Salam Lina

    Maaf akk lambat balas. Sejujurnya kalau kos makan/minum/beli barang kt situ mmg jimat.

    Kalau bayaran yuran asrama, akk rasa ok lagi kot. Tak terlalu mahal. Tapi kalau yuran tiap kali masuk sem baru tu akk kurang pasti.

    Sebab akk bdk pra diploma sains ja kt situ. Tak silap akk, kt situ yurannya lebih kurang cm kolej lain.

    ReplyDelete
  16. Baguslah ade blog pasal unikop nii ,nak tanya sikit lah kak..saya dpt tawaran untuk blaja kt unikop nii tapi sebagai budak lepasan SPM agak pening nk pilih ke tak sbb banyak dpt tawaran skarang nii lagi2 ini IPTS.boleh akk bagi pencerahan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf dik. Lmbt akk balas comment kamu. Lama tak pakai lappy jd akk lama buka blog. Mmg byk pilihan dik. Bg akk terpulang pd kamu sendiri. Bagi pendapat akk, first kena ada minat dgn kos yg kamu pilih, second ipt yg kamu pilih kalau lebih dekat dengan bandar n dekat dengan rumah lebih baik dik, jimat kos segala. Third kamu usaha tengok background ipt tu kalau ada sediakan hostel yg dkt dgn kampus itu much better.

      Sejujurnya unikop ni elok dalam kalangan ipts. Dekat dengan bandar sudah tentu, bas n ktm n lrt pun dekat dik. Kampus dengan hostel dkt kwsn yg sama. Gerai makanan bersepah kat situ. Kwn akk yg study diploma kat situ kebanyakan dapat sambung uitm. Alhamdulillah. Kalau tak dpt tak jd mslh byk ja ipts lain. Yg bezanya ipta ni byk kemudahan nya.

      Anything kamu boleh whatsapp akk 0149026471 kalau nak minta pendapat apa-apa. Gudluck dear.

      Delete

Macih sudi komen ^^