22 September 2011

Jom Ikut (Khas Buat Sesiapa Yang Rajin Membungkus Air Bawa Balik)


Assalamu'alaikum

Ada sesuatu yang nak aku kongsikan untuk pembaca sekalian. Moga ia bermanfaat. Ok, post ni ditujukan pada sesiapa yang ada bawa balik air bungkus macam Milo Ais Bungkus, Teh Ais Bungkus, Teh O Ais Bungkus dan segala air yang berbungkus. Salunya pelajar asrama macam budak IPT hee macam aku ler yang salu main bungkus-bungkus ni. Kadang-kadang tak semua orang mampu habiskan air minuman masing-masing dengan jayanya, aku faham sebab aku pun kadang-kadang tak habis minum juga. Aku nak sarankan kt sini andainya korg semua nak buang air yang tak habis tu lebih baik korg matikan dulu langkah korg ke tong sampah. Terus ke tandas then buanglah dulu air yang tak habis tu dalam singki. Cuci plastik tu sekali eh kalau rajin, pastu korg boleh buang terus plastik, straw, dan tali ikat plastik tu ke dalam tong sampah. Senang ja kan.


Biar aku terangkan apa kelebihan yang akan korg dapat bila korg bertindak macam apa yang aku sarankan tadi. Ok yang paling utama sekali korg semua sudah pun memudahkan kerja makcik-makcik cleaner sebab takkan berlaku tertumpahnya air yang busuk dari tong sampah bila makcik cleaner tu nak masukkan plastik sampah tu dalam plastik sampah besar. Bila dah mengalir air-air busuk tu kan kesian makcik cleaner tu nak kena mop la, pastu ngan bau busuk nya lagi. Seterusnya nape aku ada sarankan basuh juga plastik tu? sebabnya nak elakkan bau yang kurang menyenangkan terutamanya kalau air yang bersusu. Susu kan sifatnya senang basi. Air yang busuk alang-alang biaq la ia mengalir di tempat yang memang busuk, kan2? . Setakat ni aku mampu berfikir ni lah kelebihan-kelebihannya, apa-apa pun yang pasti semua adalah untuk kebaikan bersama. Keselesaan tu penting juga kan. Kalau bersih InsyaAllah tubuh badan kita pun sihat juga. Apa yang aku praktik kan ni aku belajar dari kolej lama dulu, UNIKOP College. Senior wat camni, aku pun follow. Bagus betol siapa punya idea ni. Hee.

Tak dinafikan sebagai seorang pelajar terkadang hidup kita serabut dengan jadual kelas dan aktiviti yang lain macam wat assignment ke, ape ke sampai tak dak masa nak kemas atau jaga kebersihan dan lain-lain. Tapi kalau keadaan persekitaran pun kotor nak belajar pun tak sedap kan? Nak beribadah pun tak selesa. Haa jangan lupa 'update' bilik air anda ya. Kalau nak tahu tahap kebersihan seseorang boleh usha keadaan bilik air orang tu, ni orang kata lah. Kalau kotor bilik aiq nya maka orang tu jenis yang tahap kebersihannya kurang memuaskan tapi kalau sebaliknya maksudnya orang tu jenis pembersih. Alhamdulillah, harap kita macam tu ya semua. Rumah ku Syurga ku kan. Oh ya terutama kaum wanita. Wanita kena rajin nanti suami bertambah sayang, tak cari lain dah. Rajin tu pelbagai aspek tau, InsyaAllah berkekalan. Ok, sebelum Wahidah merepek baik stop dulu. Daa. Macih baca post ni. Moga bermanfaat, amin. Wassalam.


Wahidah BME

2 comments:

  1. oiii cheq terasa .. tapi tak sangat sebab cheq minum habihhhh hahaha

    ReplyDelete
  2. Jgn nk terasa sgt la. Haha. Normal la una. Aku pun dlu buat cmtu, tp jarang sgt sbb salu minum abis. Sejak tgk senior aku wt cmtu ms kolej unikop dlu, aku jd ikut cara dia. Byk manfaatnya ^^

    ReplyDelete

Macih sudi komen ^^