21 October 2011

Cara Pemakanan Rasulullah SAW

Rupa-rupanya tanpa kita sedar , dalam makanan yang kita makan sehari-hari , kita tak boleh main balun saja sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis , lumpuh , sakit jantung , keracunan makanan dan lain-lain penyakit apabila kita telah tua nanti . Apabila kawan-kawa telah mengetahui ilmu ini , tolonglah ajarkan kepada yang lain-lainnya . Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga . Ustaz Abdullah Mahmood kata , Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari-hari . Apa kata kita ikut diet ini kawan-kawan .

Tak payahlah susah-susah makan pil untuk kurus . InsyaAllah kalau kawan-kawan ikut diet Rasullullah ini . Gerenti . Kawan-kawan takkan sakit perut ataupun keracunan makanan .

 Jangan makan SUSU + DAGING
 Jangan makan DAGING + IKAN
 Jangan makan IKAN + SUSU
 Jangan makan AYAM + SUSU
 Jangan makan IKAN + TELUR
 Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
 Jangan makan SUSU + CUKA
 Jangan makan BUAH + SUSU CTH (KOKTEL)

 * JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU , BARU MAKAN NASI .

 * TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI .

 * JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YANG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA .


 ___________________________________________________


Nampak memanglah pelik . Tapi, kalau tak percaya kawan-kawan cubalah . Ianya tidak juga dalam jangka masa terdekat ni . Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti . Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut . Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu . Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit . Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion positif + manakala dalam ikan mengandungi ion negatif - , jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita .

Pesanan - Sampaikan walau sepatah . Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan iaitu membuat amalan seperti :

* Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik . Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul . Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk .

* Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi . Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit) . Ini salah satu petua awet muda .

* Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa) . Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin .

Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud . Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milime . Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

* Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari .

Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari , iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur  (enzyme sejenis alat percerna makanan , tanpanya makanan tidak hadam) .


Cara Rasulullah Makan .

 1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, Baginda SAW akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya , lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu . Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut . Mengapa ?

Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim , tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yang kiri . Ini adalah kerana enzim yang ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion) , ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita . Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dengsn satu liter air mineral . Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yang paling berkhasiat untuk kita . Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral , garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan , mengikut Dr  di hospital-hospital , the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride , iaitu GARAM . Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia .

2. Cara Rasulullah Mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu .

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim).

Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit . Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah SWT , apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu .


Cara Rasulullah Minum .

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram .

Jangan kita minum dari bekas yang besar dan jangan bernafas sedang kita minum . Kerana apabila kita minum dari bekas yang besar , lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu , kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita .

Kerana apabila kita hembus , kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide , yang apabila bercampur dengsn air H20 , akan menjadi H2CO3 , iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic .

Jangan meniup air yang panas , sebabnya sama diatas . Cara minum , seteguk bernafas , seteguk bernafas sehingga habis . Sama-samalah kita mengamalkannya .


> Apa yang Allah SWT perintahkan dan Nabi Muhammad SAW ajarkan (sunnah) adalah yang terbaik untuk kita . Sesungguhnya agama Islam itu benar dan indah , indah aturan Ilahi moga kita dapat ikuti . Amin insyaAllah . Wallahu'alam .


Sumber - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=180694418631235&set=a.144868938880450.20283.100000720332460&type=1&ref=nf
Edit by - Wahidah BME

No comments:

Post a Comment

Macih sudi komen ^^