07 October 2011

Lagu Nasyid Yang Menenangkan

Assalamu'alaikum

Moga kita semua dapat buat perkara yang bermanfaat. Uhh rasa damai je jiwa sekarang tak serabuk peruk pun, alhamdulillah berkesempatan rasa perasaan macam ni lagi (hee). Nasyid, lagu nasyid sangat menenangkan jiwa. Bermula form 4 aku suka dan terus mencari lagu nasyid yang sedap-sedap. Aku duk belek-belek laptop kakak aku masa tengah wat homework, bosan punya bosan dengar lah lagu nasyid yang best-best. Ada juga yang kakak aku kenalkan. Contoh lagu favourite aku until now Layar Keinsafan, lagu ni kakak aku yang syorkan dengar katanya sedap. Yup memang tepat sekali kata dia. Aku percaya ramai peminat nasyid kat luar sana suka juga lagu Layar Keinsafan ni.

Masa dengar lagu selain dari lagu nasyid hati aku akan puas tapi tak tenang dan tak damai sejuk macam lepas dengar lagu nasyid. Nasyid muziknya lembut, ada juga nasyid yang berentak rock (hee, maaf tak pandai nak sebut apa) walaupun ada unsur-unsur macam tu tapi bila dah menjiwai alunan dan liriknya hanya Tuhan jela tahu rasa hati ni, sangat-sangat tenang. Apa yang penting, nasyid adalah salah satu laluan untuk kita dekat dengan Pencipta kita sendiri Allah SWT. Ruang bermuhasabah diri, menginsafi diri, dan InsyaAllah hati kita akan lembut bila kita hayati setiap lirik-lirik yang keluar mengiringi muzik lagu nasyid tersebut. Dalam sehari rasa tak sempurna atau tak seronok bila tak dengar salah satu lagu nasyid favourite. Nak diri selalu diingati, kalau tiada sesiapa yang nasihatkan atau ingatkan diri ni pada perkara kebaikan terutama ingat pada yang Maha Esa dalam sehari cukuplah hanya dengan mendengar nasyid. Nasyid juga adalah penceramah bermuzik aku. Harap diri ini terpelihara.


Anak remaja sekarang ramai yang kita lihat sendiri panorama atau cerekarama hidup mereka tak lari dari dengar lagu-lagu yang hot di radio macam lagu English. Lagu English yang paling ketara sekali pelajar sekolah atau kolej nak dengar selalu, ikut trend barangkali. Tak salah kan sekali sekala kita kurangkanlah lagu English yang kadang-kadang kita tak tahu isi-isi kandungan atau maknanya. Tak salah juga kita tinggalkan perkara yang sia-sia, dekatkan dengan perkara yang bermanfaat. Terkadang lagu English banyak unsur seks, unsur iluminiti dan perkara negatif lain. Mudah-mudahan kita terpelihara dari perkara yang tak baik. Jangan terlampau nak ikut trend sangat sehingga tak sedar apa yang kita lakukan itu adalah salah. Nak berhibur ada hadnya .

Sekali sekala bawalah atau didiklah diri kita mendekati lagu-lagu nasyid yang penuh dengan keberkatan dan ketenangan. Moga Allah SWT perluaskan pemikiran kita dan lapangkan dada kita supaya mudah kita menghadapi urusan hidup kita seharian. Nak share senarai lagu-lagu nasyid favourite kat bawah ni . Kalau korang ada masa download lah eh kat www.4shared.com atau www.weblagu.com, simpan kat laptop ke kat nset ke kat mp3 ke eh eh? Sayang korang dan InsyaAllah Allah Rasul juga akan menyayangi kita semua termasuklah semua hamba-hambaNya dan makhluk-makhluk ciptaan-Nya. Amin Ya Rabbal'alamin. Moh la kita wat homework atau assignment ye sambil dengar lagu nasyid . Daa . Wassalamu'alaikum .

Layar Keinsafan - Mestica
Antara Dua kasih - UNIC
Destinasi Cinta - Mestica
TanpaMu - In Team
Bisikan Malam - UNIC
Muhasabah Cinta - Edcoustic
Ketulusan Hati - Marshanda
Setanggi Syurga - In Team
Pemergianmu - In Team
Nota Cinta - Saujana
Epilog Silam - Haikal
Mentari Hidup - Haikal
Menanti Di Alam Barzakh - Far East
Saat Lafaz Sakinah - Far East
Taubat Seorang Hamba -  Irsyadee feat Hafiz Hamidun
Anak Soleh - Aeman
Ayah - Aeman
Di Pondok Kecil Kecil - Aeman feat Hijjaz
Kembara Di Tanah Gersang - Akhil Hayy
Rasulullah - Hijjaz
Puteriku Sayang - Hijjaz
Doa Taubat - Iktiraf
Berkorban Demi Cinta - Hijjaz
Taqwa - Opick
Bila Waktu Telah Berakhir - OpickHembusan Kasturi - In Team
Halimatus Saadiah - In Team
Damba Kasih - In Team
Sutera Kasih - In Team
Bisikan Nurani - In Team
Impian Kasih - In Team
Kalimah Cinta - In Team
Ainul Mardhiah - UNIC
Aisya Humaira - UNIC
Atas Nama Cinta - UNIC
Balqis - UNIC
Demi Cinta Suci - UNIC
Hakikat Bahagia - UNIC
Hanya Tuhan Yang Tahu - UNIC
Jalinan - UNIC
Ke Makam Bonda - UNIC
Lafaz Yang Tersimpan - UNIC
Sahabat - Amar
Amani - Amar (Buat Wanita Solehah)
Doa Perpisahan - Brothers
Selamat Berjuang - Brothers
Pasrah Segalanya - De Hearty
Mahligai Kasih - UNIC
Kepastian - In Team
Kasihmu Amanahku - In Team
Nur Kasih - In Team
Pesona Dunia - In Team
Segenggam Tabah - In Team
Taman Firdausi - In Team
Remaja - UNIC
See You Di IPT - UNIC
Permata Yang Dicari - De Hearty
Di Hati - De Hearty
Kau Sahabat Kau Teman - Hijjaz
Fatamorgana - Hijjaz
Lukisan Alam - Hijjaz
Sayang Sayang - Huda
Suruhlah Anak Sembahyang - Huda
Aku Tanpa CintaMu - Mirwana feat JJ


Wahidah Md Esa


No comments:

Post a Comment

Macih sudi komen ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN IKLAN IKLAN IKLAN ...... KLIK KLIK YE IKLAN UNTUK INFO