11 February 2012

Perjalanan Menuntut Ilmu

Semester 5 . Tak sangka dah sampai ke angka 5 ni . Sekejap masa berlalu . Tanpa sedar dah 2 tahun belajar dan menuntut ilmu di bandar Kuantan Pahang ini . Kuantan terkenal dengan keindahan alam semulajadi . Tempat belajar yang berhampiran dengan laut , terkadang jika ada kelapangan menjengah sebentar untuk merasai angin laut yang menenangkan .
Jika terlampau sibuk dengan hal duniawi hampir terlupa kecantikan alam yang dicipta oleh-Nya ada di depan mata iaitu laut yang membiru  dan menenangkan . Tamat kelas , ohh terasa lega tetapi belum lepas lagi  beban . Menunggu sehingga berjam-jam bas untuk sampai ke destinasi yang sangat disukai pelajar seperti kami iaitu asrama . 

Ya Tuhan . Benarlah kami ini lemah sebagai hamba-Mu yang berdarah muda ini . Asyik dengan kemalasan , asyik dengan kelekaan , asyik dengan rungutan . Ya Tuhan , terkadang terfikir begitu banyak dosa yang tertanggung . Sedarkanlah , dan sedarlah wahai insan . Sungguh , ingin juga menjadi seorang yang bersyukur . Moga tercapai suatu hari nanti .

Kejuruteraan Awam . Ini yang telah dipelajari sejak 5 tahun yang lalu , moga ia tersemat di dalam diri untuk dimanfaatkan di suatu hari nanti . Benar , bukan mudah untuk menuntut sesuatu ilmu apatah lagi mengusainya . Sangat perlukan kekuatan dan keyakinan diri yang tinggi . Sangat berharap moga peroleh kejayaan untuk bekalan di masa depan .
Pensyarah yang tak putus2 keringat menyebar , mengajar dan berkongsi ilmu untuk dan demi pelajar2 yang di sayangi . Wahai pendidik , sungguh tabah hati2 kalian melayan kerenah kami . Moga Allah memberi kekuatan pada kalian dan moga kalian peroleh barakah dari-Nya . Amin Ya Rabb . Andai ada kesilapan sepanjang menuntut ilmu maafkan dan ampunkan kami . Andai tidak dapat memberi yang terbaik maafkan kesilapan dan kelalaian ini . Halalkan ilmu yang telah diberi .

Mak dan Abah sentiasa mengiringi perjuangan ini juga keluarga iaitu adik beradik yang dikasihi . Memberi semangat yang takkan berhenti . Doa untuk kalian tak pernah dilupai , walau jauh di pandangan tapi kalian tetap ku kenang dan ingati . Tak lupa juga kekasih yang ku cintai , sejak bertemu telah kau ajar erti mensyukuri atas nikmat yang aku perolehi . Sedar dan insaf susah berpanjangan tetapi kau tak jemu menasihati , menuntut ilmu lah dengan seikhlas hati . Kekasih ku yang dicintai , jangan kau bersedih hati . Akan ku kumpul bekalan ilmu semampu boleh untuk asuhan  zuriat kita nanti , moga mereka menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat nanti . Terima kasih untuk kalian .

Hidup zaman muda ini sangat berat dugaan . Ya Tuhan , hanya Engkau tempat yang tepat untuk mengadu segalanya . Sungguh aku rindu kehidupan yang lama . Kuatkan aku sehingga habis perjuangan menuntut ilmu di sini . Moga Engkau permurahkan rezeki , untuk aku dan dia bersama bersatu . Untuk aku terus kuat bersamanya meneruskan perjalanan menuntut ilmu di dunia ini , untuk bekalan di sana kelak . Makbulkanlah Ya Illahi , Amin Ya Rabbal'amin .

Wahidah BME

No comments:

Post a Comment

Macih sudi komen ^^