28 June 2012

4 Jenis Makanan Yang Dilarang Untuk Pengantin WanitaSeringkali kita yang beragama Islam merangkap bangsa melayu melakukan adat yang dicipta nenek moyang kita yang dicipta sendiri juga boleh mendatangkan khurafat kerana ia adalah amalan yang bukan Islam ajar pada kita . Bukan bersumber dari Al Quran dan Sunnah . Semoga kita umat Islam lebih peka tentang hal urusan hidup dalam kehidupan seharian kita sebagai hamba Allah . Moga ia tidak menjurus ke arah yang Allah haramkan .

Berusahalah elakkan diri dari melakukan adat dari bangsa sendiri yang bercanggah dengan agama Islam kita . Dengan ikut dan mengamalkan apa yang ada dalam Al Quran dan Sunnah InsyaAllah kita takkan sesat sampai hari kiamat .  Apa yang Allah SWT tetapkan adalah yang terbaik untuk hamba-hamba Allah .

Sedikit perkongsian ilmu bagi semua umat Islam, juga rujukan untuk berubah bagi orang melayu yang masih terikat dengan adat yang boleh mendatangkan syirik dan khurafat . Selamat membaca :)

RASULULLAH S.A.W. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan : "Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya .

Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian maka Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :-

1. Susu
2. Cuka
3. Coriander (Ketumbar)
4. Apple Masam

Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?"Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak.

"Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) ."Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna.

Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.

"WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."
5 comments:

 1. subhanallah..baru saya tahu..terima kasih atas nasihat yg baik. :)

  ReplyDelete
 2. subhanallah..br saya tahu.terima kasih atas nasihat dan info yg berguna. Semoga Allah yg mmbalas niat baik puan.terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) Alhamdulillah. Sama2. InsyaAllah. Amin. Sy tak kawin lg dong. Hee.

   Delete
 3. yang susu tu saya berapa faham.. ~.~

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak.

   Susu x kamcing kot ngn rahim wanita untuk kesuburan ovum. Sy x pro ngn biologi. Sy mampu kongsi.. Smga bermanfaat ^^

   Delete

Macih sudi komen ^^