19 June 2012

Semester 6 Part 1

Dimulakan dengan Bismillah.

Pagi ni kelas Design 2 (Rekabentuk Konkrit Tetulang) . Kelas ni minggu depan akan ditukar ke petang sebab ada senior-senior clash dengan jadual dorg . Huhu . Aku tak kisah sebab kelas hari selasa aku ada 2 sahaja . Satu kelas ni dan satu lagi kelas Highway kul 4 petang . Jauh oo jarak . Kiki . Alhamdulillah jadual kelas setakat ni sangat memuaskan . Kelas petang ni Puan Afzan batalkan . Dia ada hal kot . Maka kelas aku full petang ni kelas dalam bilik . Haha .

Hari ni Cik Nadiah dah mula ajar subjek dia pada kami . Pakai slide show , huhu sama juga macam Puan Diana semalam .  Rasa UTM suruh kot . Tapi ok juga sebab bertambah faham lah . Semakin aku naik sem jadual semakin ringan . Kelas pun tak compact berbanding masa aku sem bawah-bawah . Perghh dugaan tu jangan cakap . Apa-apa pun alhamdulillah aku dah sampai tahap ni , takde halangan maksud aku tak repeat apa-apa lagi setakat ni . Syukur tersangat .

Kelas tadi pun habis setengah jam awal . Sambil tunggu Cik Dira habis kelas Geoteknik dia aku duduk kat kelas . Belek-belek handset , handset tengok aku aku tengok handset . Em . Cik abang ni pun sent mesej sekali je pastu hilang . Takpelah maybe dia sibuk layan customer dia , waktu puncak lah nak dikatakan . Moga rezeki sentiasa bertambah-tambah (Boleh nikah cepat-cepat Huhu) . Buka buku SOLUSI Isu 44 baca dan terus membaca . Latihlah diri anda-anda semua sentiasa bawa bahan bacaan ke mana-mana . Tak lah kita buang masa atau paling tak pun untuk hilangkan kebosanan :)

Dah rasa lama sangat dalam kelas R8 tu aku terus turun bawah tunggu Dira kat bawah jela . Sampai kat bawah Atiq n Dila pula panggil dari jauh . Huhu . Pergi tergedek-gedek kat dorg . Sampai kat dorg sembang pasal belajar pasal kerja pasal macam-macam pasal . Sekejap je masa berlalu , rupa-rupanya aku dah hampir 3 tahun duk menimba ilmu kat kolej ni . Banyak kenangan pahit dan manis kat sini . Tapi paling banyak pahit kot hahaha . Apa-apa pun aku harap semester akhir ni aku dapat buat yang terbaik dan lebih baik dari semester-semester sebelum ni . InsyaAllah .

Kelas Dira habis lambat 15 minit . Uhh dahsyat2 . Puan Jue buli dorg lah kot . Uhh laparnya perut , sakit3 dah masuk angin . Kami 6 orang pergi makan sama-sama . Riuh habis kedai makan . Lagipun tak ramai orang pun . Menu aku hari ni Nasi Ayam :) . Yummii . Lepas makan aku confuse nak stay library or balik hostel . Hati macam rasa nak balik hostel sebab nak wat macam-macam .  Tambah pendapatan sebenarnya .

Kalau korg rajin terutamanya pelajar try la buat bisnes kat on9 . Tak kisahlah bisnes apa-apa , janji halalan toyyiban :) . Tapi hati mesti kuat , usaha mesti lebih , jangan mudah putus asa . Sebab kalau korg nak dapat duit bukanlah semudah yang korg sangka . Macam pepatah ada kata Usaha Lebih Mesti Akan Dapat Lebih . Aku pegang kata-kata ni . Kita kena kumpulkan pengalaman , dari pengalaman kita akan belajar macam mana nak susun hidup dengan lebih teratur . Lagi-lagi untuk masa depan kita .

Setakat ni pendapatan tambahan aku adalah bisnes on9 aku .  Ada kat Facebook namanya Kedai Mukabuku HaWa dan Group Kedai Mukabuku HaWa . Semua customer aku hanya kaum wanita sebab aku hanya jual barang-barang yang wanita pakai :) .  Lens , handbags , pakaian , wallet , purse dan lain-lain .  Boleh add aku kat sini http://www.facebook.com/KedaiMukabukuHaWa kalau nak tengok album-album . Selain tu aku ada juga wat kerja lain , macam kerja sebarkan atau promote website Jobdirumah . Ha yang ni memang kena betul rajin , kreatif dan banyak bersabar . Setiap kali aku dapat wat jualan aku akan dapat komisen RM20 . Pastu kalau downline aku buat kerja aku akan dapat komisen RM5 . Huhu . Walau tak banyak dapat tapi alhamdulillah benda ni still rezeki , so bersyukurlah . Dan walaupun tak dapat tiap-tiap hari itu pun sudah memadai . Kalau berminat boleh layari website ni http://www.jobdirumah.com/jobkosong11.

Sampai setakat ni je perkongsian . Mudah-mudahan korg peroleh manfaat selepas baca post ni . InsyaAllah Amin :) Tata Wassalam .





No comments:

Post a Comment

Macih sudi komen ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN IKLAN IKLAN IKLAN ...... KLIK KLIK YE IKLAN UNTUK INFO