23 January 2012

Kisah Benar : Akibat Dedah AURAT di Facebook

Assalamu'alaikum

Selamat bercuti pada semua ye . Pada pelajar yang macam saya ni, jangan lupa balik semula ke tempat belajar anda masing2 hujung minggu ni . Hee . Tadi cek buka FB Wahidah Md Esa , haa ternampak status seorang hamba Allah ni . Wajib di kongsi pada anda2 semua perkara ni , hope kita tak terlambat untuk bertaubat . Ni pasal FB dan juga tentang hal menutup aurat . Jom muhasabah dan berubah , moga Allah sentiasa bukakan hati kita untuk berubah sebelum kita menyesal kat akhirat sana . Amin Ya Rabb .

Kisah benar: Akibat dedah AURAT di facebook.......

kisah ini mengenai seorang hamba Allah. Beliau merupakan seorang wanita yang aktif berfacebook... dalam facebook nya mempunyai banyak koleksi gambar yg tidak menutup aurat...

selepas beliau meninggal dunia, ibunya sentiasa bermimpi beliau merayu kepada ibunya supaya delete gambar2nya yg tidak menutup auratnya di facebook... malangnya tiada siapa yang mengetahui password facebooknya...

jadi, kemungkinan besar, rohnya tidak tenang dengan dosa auratnya yang dibiar begitu saja menjadi tatapan umum....
dan ingatlah, azab untuk kita yg sengaja membiarkan aurat kita dilihat oleh lelaki bukan mahram ialah API NERAKA!

*Cerita ini menjadi iktibar dan pengajaran buat kita, supaya usahlah letak gambar di facebook, terutama sekali gambar kita yang tidak menutup aurat dengan sempurna.... kita tak tahu bila kita akan mati...

~jadi, tolonglah kalau anda sayangkan diri anda, deletelah gambar yang tidak sepatutnya~
Perkara yang berkaitan seperti ni suatu masa yang lalu pernah di ingatkan dan dihebohkan iaitu dalam sebuah video di Youtube , tersebar dan tetapi entah berapa di kalangan kita yang kekal dengan peringatan ini . Jom lihat dan muhasabah semula dengan post video peringatan ini http://hawatenang.blogspot.com/2011/07/apa-yang-jadi-pada-akaun-facebook-kita.html . Moga peroleh manfaat wahai kaum hawa . Wassalam .

01 January 2012

Disember 2011 dan Tahun 2011 Telah PergiSekejap sekejap saja masa berlalu . Rasa macam baru sahaja tahun 2011 menjengah dan muncul dalam hidup aku . Hakikatnya , sekarang 2012 sudah aku ketemu . Wahai kenangan tahun-tahun lalu , aku tinggalkan kalian bukan kerana aku akan melupakan kalian buat selamanya tetapi akan tetap bersemadi dalam ingatan . Moga ia menjadi pengajaran untuk yang pahit, rujukan dan ikutan untuk yang manis di masa akan datang dalam hidup ku . Aku mohon hanya pada Yang Satu , Rabb yang sentiasa dan setia memberi nafas dan peluang pada diri ini dan hamba-Nya yang lain . Aku harap ada ruang untuk aku menuju ke arah kebaikan juga untuk hamba-Mu yang lain .

Kehilangan datuk tersayang adalah satu kesedihan . Hanya Tuhan yang tahu , moga Allah memberi tempat yang terbaik untuk atuk . Amin . Moga dipermurahkan rezeki agar dapat kami bertemu selalu keluarga di seberang sana . Sangat indah hidup ini pabila bersama keluarga tersayang bersama saudara mara sedarah daging ku . Maafkan aku andai tidak dapat memberi yang terbaik .

Tentulah semua umat manusia inginkan yang terbaik di masa akan datang . Moga kita berjaya dalam kehidupan kita . Marilah bersama-sama cari dan kejar ketenangan, mengejar kemanisan dalam iman, mencari jalan kebenaran dan tujuan hidup . Marilah wahai saudara2 ku semua . Masa semakin singkat , aku sedar keinsafan itu aku perlukan . Moga ia menjengah sekali lagi . Amin . Ketenangan yang aku sentiasa rindui , datanglah .


Wahidah Md Esa