21 December 2013

Luahan Hati Dari Rakan Jep & Mamat

MAHARAJA LAWAK MEGA 2013

"Sejujurnya ini pandangan ikhlas aku :

Aku kenal siapa sepah, dan jep dan mamat ni adalah rakan sekolahku (Jep sila ingat aku andai ko terbaca ni). Sememangnya sepah dulu tiada lagi. Lawak sepah kini tiada lagi. Ye... aku mengaku, perginya mamat pada mulanya ramai mengatakan sepah tak terkesan kerana ramai menganggap mamat seolah-olah macam penumpang dalam maharaja lawak sebelum ini.

AKAN TETAPI. Mamat kaya dengan idea lawak. Sepah dulu banyak bergantung kepada idea mamat, sebagai rakan sekolah. Aku kenal mamat pandai mengolah cerita untuk dijadikan bahan lawak. Maklumlah mamat ni loyar buruk sikit orangnya, orang loyar buruk ni banyak idea. Malangnya dari segi persembahan, mamat tak pandai menggayakan ideanya kepada lawak berdasarkan lenggok badan dan mimik muka dan suara. Tapi kat sini bukanlah aku nak kata jep dan shuib tak menyumbangkan idea sebelum ini. Maka punch line di sini kelebihan ada pada jep dan mamat sebagai back up kini mamat takde, maka jep dan shuib terpaksa mengolah idea sendiri.

Meskipun mamat banyak dilanda kontroversi, tapi idea-idea mamat tu PENTING bagi sepah sayangnya ia tiada lagi. Kalau benar idea mamat takde pengaruh dalam persembahan sepah sebelum ni, kenapa sekarang sepah gagal menampilkan konsistensi persembahan walalupun dah masuk minggu kelima?. Hinggakan pada satu tahap, aku dah boleh bajet apa punch line sebelum mereka keluarkan punch line. Pada jep dan mamat, tak salah untuk kalian bersatu semula. Sejujurnya kalian memerlukan antara satu sama lain, buang yang keruh ambil yang jernih. Ingat sikit persahabatan masa sekolah, di mana ada jep disitu ada mamat.

- Jangan lupa warung pak khalid belakang sekolah tempat melepak lepas abis sekolah
- Jangan lupa bangsal tepi padang, tempat duduk waktu rehat
- Jangan lupa asal usul macam mana susahnya menghadiri ujibakat di plaza angsana, mamat mengaku dia malu berpakaian perempuan di atas pentas ujibakat, tapi demi mencuba nasib digagahkan jua.

(LUAHAN NI) aku juga tahu punca di sebalik perpecahan ini, namun bagiku ia hanya perkara yang rasanya bukannya takde jalan penyelesaian. Sebaliknya hanya satu perkara, buang ego masing-masing dalam situasi ini nak sebelah jep tak boleh... nak sebelah mamat tak boleh.... masing-masing takde salah... tapi ingat sikit korang dulu sama-sama naik.

P/S : Kadang-kadang bila tengok gambar kamu berdua zaman sekolah yang ada dalam simpananku, pelik jugak kenapa sekarang kamu berdua tak boleh kekalkan. Tulisan ini hanya dari seorang kawan lama sentiasa menyokong dari belakang. Aku tak suka orang sekeliling mencemuh kerjaya baru kalian berdua. Menggelarkan kalian berlagak, over atau sebagainya kerana aku kenal kamu berdua. Semasa menang raja lawak, mamat ada berkata semasa siaran langsung lepas penyampaian hadiah "MAK...ORANG TAK DAPAT BAGI IJAZAH, TAPI DAPAT BAGI INI" . Aku mengaku aku menangis dengar ayat tu. Bila mengenangkan kembali cerita cerita zaman sekolah sehingga kamu berjaya, pada aku korang berdua adalah contoh pada rakan kita yang lain. Bahawa, tanpa kelulusan kita juga mampu ubah nasib.

Walaupun aku belajar tinggi, tapi aku percaya pendapatan kalian 10 kali ganda lebih hebat. Macam Jep menang super spontan 100 ribu. Aku nak dapatkan 100 ribu tu kena kerja aku rasa 4/5 tahun tanpa makan dan minum. Sejujurnya aku pernah datang ke dewan maharaja lawak dan tengok kalian dari jauh. Nak masuk dalam takde pass. Nak pergi dekat tuk berbual takut tumpang glamor pulak kerana masa tu kamu ngah sibuk wat persiapan persembahan. Takpelah cukupla tengok dari jauh. Maafkan andai ada tersingung dengan tulisan ini kerana ia tak lain dan tak bukan merindui lawak bermesej sepah yang dulu..."

Ikhlas dari sahabat sekolahmu
SMKSI KULAI 2002


Copy dan paste dari komen dalam post FB ni - SUMBER


6 comments:

  1. Sedih kan :( Aku pn rasa cmtu. Masih berharap dorg bersatu. Ni amik dr 1 post FB, ada aku letak link kt SUMBER tu. Komen dr sorg laki nama Aizat Afiq. Dia pun rasa copy paste ja, xtau akaun asal kwn dia tu yg mana.

    ReplyDelete
  2. so sad )': pandai menyusun ayat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan2. Hope sgt dorg berdua bersatu semula. Rndu SEPAH !

      Delete
  3. begitu mudah kekayaan dan keglameran dapat mengubah hubungan seseorang.. (':

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kte xtau apa sbnrnya yg jd. Hehe. Apa2 pun hrp2 dorg berbaik semula kn2.. :)

      Delete

Macih sudi komen ^^