07 January 2014

Berita Buruk Untuk Penggemar Sushi


Tahukah anda bahawa pengambilan sushi boleh menyebabkan badan anda terdedah kepada penyakit pembunuh utama negara iaitu penyakit jantung.

Sushi yang sebelum dikatakan sebagai makanan sihat kerana ia mengandungi rendah kalori tetapi kaya dengan Omega-3, namun menurut satu kajian, ikan mentah berpotensi membahayakan kesihatan kerana tinggi kandungan merkuri atau raksa.

Merkuri amat merbahaya kerana ia boleh merosakkan sistem saraf jika diambil dalam jumlah yang banyak. Antara ikan yang mempunyai kandungan merkuri yang tinggi adalah seperti tuna gergasi, todak, yu atau sardin.
Menurut kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik Majlis Pertahanan Sumber Alam Semula Jadi (NRDC) di New York, Amerika Syarikat (AS) mendapati pengambilan ikan dicemari merkuri boleh memberi menyebabkan kemandulan dan tekanan darah.

Dalam kajian tersebut turut mendapati kandungan merkuri dalam sushi cukup tinggi dan membahayakan kesihatan kerana dikaitkan dengan penyakit jantung melalui aktiviti enzim pada dinding pembuluh darah.

Oleh itu, bagi penggemar makanan sushi anda disarankan untuk mengambil hanya dua sajian ikan yang mengandungi Omega-3 pada setiap minggu.


-COPY-

10 comments:

 1. Bahayanya. Tak boleh makan sushi banyak² macam dulu dah. =(

  ZH Blogger

  ReplyDelete
 2. nasib baik sy tak suka sushi. huhu.

  ReplyDelete
 3. naseb baik cik bukan penggemar sushi..

  ReplyDelete
 4. saya xmakan sushi.... nasib baik..

  ReplyDelete
 5. Waah ternyata berbahaya juga ya makanan sushi itu, untung saya tak suka ikan mentah he3.., rasanya ikan goreng lebih enak ya... :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar sekali ! Ikan goreng jauh lebih enak :D Hehehehe

   Delete

Macih sudi komen ^^