08 May 2014

Elak Kehilangan IC & Kad Penting Menggunakan Card Protector

Bismillah
Assalamu'alaikum 

CARD PROTECTOR


Card Protector ni ada dijual banyak di Kedai Buku, harga pun tak mahal pun RM1 dan ke atas sahaja. Boleh letak IC, Kad Bank, Lesen atau selit-selit duit yang nilai besar-besar pun boleh. Lepas tu kalau nak keluar ke mana-mana bolehlah selit Card Protector ni kad dalam kocek seluar, baju kurung, jubah atau mana-mana pakaian yang ada kocek. Make sure kocek tak bocor. 

Dunia sekarang kan bahaya, kes ragut, curi, rompak dan seumpanya kerap kita dengar. Jadi seandainya kita dah usaha sebesar mana pun untuk elak kejadian ni berlaku, tetapi berlaku juga sekurang-kurangnya kita dah boleh elak IC, KAD atau LESEN milik kita yang penting ni dari ada kat tangan si penjahat. Tak payah susah-susah kita pergi JPN, BANK atau JPJ untuk buat yang baru untuk diganti baru. 

Idea ni timbul sejak lepas SPM lagi. Masa tu kan kerja dah kena pegang Kad Bank sendiri, naik moto pula pergi kerja, memang lah bahaya. Paling rare masa tu dengar dua orang kenalan kena ragut dekat kawasan tempat kerja al-maklum la shopping complex kan. Lagi bertambah cuak masa tu ada berita seorang wanita kena ragut masa dalam perjalanan balik ke atau pergi tempat kerja tak sure, wanita tu sanggup berlawan dengan si peragut tu sampai wanita tu ikut laluan bertentangan dengan jalan yang dia lalu, kemalangan teruklah jawabnya. 

Tahun 2011, pernah sekali HANDBAG kena curi dalam surau Terminal Kuantan. Tapi si pencuri sangat malang sebab dalam tu tak banyak pun barang bernilai. Semua yang penting dah disorok dalam kocek seluar. Cuma agak terkilan HANDBAG tu baru den beli, ekau dah main curi-curi. Dalam tu ada barang kesayangan ja, tapi tak apalah bukan rezeki.

Harap membantu ya. InsyaAllah, kita usaha dan terus usaha, selebihnya Allah tentukan. Kalau nak diikutkan ayat kat kepala ni panjang lagi nak dicerita kat sini. Tetapi disebabkan nak kekalkan ringkasan dalam post, den terpaksa kawal diri dari menaip panjang lebar hehehe. Sekian ^^


Wahidah BME

22 comments:

  1. pernah buat mcm ni...lepas tu lupe letak mana...semua hilang..T__T ..bila dah buat baru semua kad baru jumpe balik kat mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorh kok lupa. Benda penting tuu :D
      Hehehehe. Sabo jela jawabnya....

      Delete
  2. singgah blog walking :)
    info yang berguna (Y)

    ReplyDelete
  3. leceh kan kalau ic hilang, kad bank hilang.. baik jaga elok2..

    ReplyDelete
  4. Cara ni pernah guna gak..tapi kita ni pelupa orangnya..hahah

    ReplyDelete
  5. selama itu saya belum pernah kehilangan kartu, yang ada justru kelupaan passwordnya

    ReplyDelete
  6. za pun ada guna jugak...senang kan??

    ReplyDelete
  7. Info yang sangat bermanfaat, Nice posting

    ReplyDelete
  8. Great useful tips, thanks for sharing...

    ReplyDelete

Macih sudi komen ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN IKLAN IKLAN IKLAN ...... KLIK KLIK YE IKLAN UNTUK INFO